Iat acum era situatia romanilor din Olanda inainte de 2014, acum asteptam de la cei ce sunt aici sa ne lamureasca ce schimbari au intervenit in legislatie, ce diplome sunt acum recunoscute si care inca mai necesita echivalarea.

Conditiile de munca din Olanda sunt reglementate prin mai multe legi. Prima este legea privind conditiile de angajare a lucratorilor din terte tari, fiind de fapt actul prin care este reglementat accesul cetatenilor pe piata muncii din Tara Lalelelor, dar si conditiile in care un angajator poate incadra un strain. Urmeaza legea privind nivelul salariului minim brut. Trebuie precizat ca Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale din Olanda stabileste de doua ori pe an care este nivelul de salarizare minim pentru un program de lucru complet.Legea privind conditiile de lucru se refera la drepturile angajatului in caz de boala, accident de munca etc., dar si la masurile de protectie a muncii. Si programul de lucru este stabilit printr-o lege. Ca in majoritatea tarilor UE, si in Olanda exista un contract colectiv de munca , fiind de fapt un act incheiat intre confederatiile sindicale si patronate.Categorii privilegiateAsa cum am mai spus, Olanda a decis aplicarea unui regim tranzitoriu restrictiv de acces pe piata muncii in cazul romanilor. Astfel, cetatenii romani pot munci legal acolo doar daca intra in posesia unui permis de munca care poate fi obtinut de la un angajator olandez. Conform legilor olandeze, angajatorul este obligat sa aplice la Centrul pentru Munca si Venituri, dar si sa obtina permisul de munca. Mai mult, acesta trebuie sa dovedeasca faptul ca pentru locul de munca „scos la bataie” nu a existat niciun candidat olandez, din vechile state membre UE sau din tarile care au aderat in valul din 2004.
Exista insa si exceptii. Nu au nevoie de permis de munca angajatii cu o pregatire deosebita, asa-zisii „high skilled migrants”, nici cercetatorii sau lectorii universitari care au pana in 30 de ani, nici medicii care se specializeaza in Olanda. Aceste categorii privilegiate pot obtine contracte de munca fara ca angajatorul sa aplice la Centrul pentru Munca si Venituri.

Criza in UE