Munca si salariile in Olanda

Pentru angajarea legala pe teritoriul olandez, in majoritatea cazurilor un strain trebuie sa gaseasca un post vacant, sa semneze un contract de munca, sa obtina un permis de munca si sa solicite un permis de sedere in Tarile de Jos. Aceste cerinte se aplica solicitanților din tari terte, inclusiv Moldova.

De obicei, cand gaseste o slujba in Amsterdam si in alte orase pentru mai mult de 90 de zile, Serviciul de Imigrare si Naturalizare din Olanda elibereaza un document special strainului – GVVA, care combina un permis de munca si un permis de sedere. Pentru lucratorii sezonieri si temporari (pana la 3 luni) acest document nu este furnizat. Rata somajului in Olanda pe parcursul anului nu depaseste 4-5%.

Incepand cu 1 iulie 2019, salariul minim in Olanda este de 1.635,60 EUR pe luna sau 377,45 EUR pe saptamana si 75,49 EUR pe zi. Pentru lucratorii cu varsta cuprinsa intre 15 si 21 de ani se prevad salarii mai mici – de la 30 la 80% din salariul minim de baza. Potrivit Biroului Central de Planificare din Olanda, salariul mediu in Olanda in 2019 este de 2.855 de euro pe luna inainte de impozitare. Dupa toate deducerile obligatorii, raman aproximativ 2.152 de euro.

Invatantul superior in Olanda

Sistemul de invatamant superior din Olanda ofera peste 2100 de cursuri in limba engleza. Universitatile locale se bucura de prestigiu in randul angajatorilor mari, nu numai in tara, ci si in strainatate. De exemplu, in Marea Britanie si SUA. In prestigiosul clasament QS World University 2019, in primele 200 de cele mai bune universitati din lume, exista 9 universitati din Olanda. Cele mai renumite sunt Universitatea din Amsterdam si Universitatea Tehnica Delft.

Astazi, peste 90 de mii de studenti straini studiaza in universitatile olandeze, inclusiv peste 22 de mii – sunt cetateni ai tarilor din afara Uniunii Europene. Cerintele minime de admitere sunt o diploma de liceu si un certificat de competenta in limbile engleza/olandeza. Conditii suplimentare – examene, teste, interviuri – stabileste universitatea. Costul mediu al studiilor in Tarile de Jos pentru straini variaza de la 6 la 20 de mii de euro pe an.

Medicina in Olanda

Potrivit Institutului de cercetare din Londra Legatum Institute, Tarile de Jos se afla in top 10 tari cu cele mai bune medicamente din lume, inaintea tarilor dezvoltate precum Germania si Franta. Toti rezidentii locali ar trebui sa beneficieze de o asigurare medicala de baza care sa acopere serviciile de ingrijire medicala de baza, inclusiv ingrijirea pe termen lung a bolilor cronice si ingrijirea sanatatii mintale.

Cheltuielile anuale pentru sanatate ale Olandei depasesc 10% din PIB. In medie, pentru un rezident revine aproximativ 4 mii de euro. Aproape toti medicii olandezi vorbesc limba engleza excelent, lucrul care facea ingrijirea medicala din Tarile de Jos accesibila multor straini. Pentru servicii precum stomatologie si fizioterapie, este prevazuta asigurare medicala suplimentara sau plata in numerar.

In concluzie sa mentionam, ca speranta medie de viata la nastere in Olanda in 2019 este de 81 de ani, in timp ce barbatii trăiesc aproximativ 80 de ani, iar femeile traiesc 83.

Viata in Tarile de jos

Viata in Tarile de jos (HOLLAND) (III)