In cea de-a doua sambata si duminica din luna mai, in Olanda este sarbatorita Ziua Nationala a Morilor de vant. In aceasta zi, 950 de mori de vant si mori de apa isi deschid portile vizitatorilor. Timp de secole, morile au jucat un rol important in ameliorarea terenurilor, prelucrarea materiilor prime si a productiei. In prezent, mori nu au valoare economica, dar sunt un fenomen de cult pentru Olanda si inca mai atrag atentia.

1. Mai mult de 900 de mori de vant si de apa isi deschid portile in timpul Zilei Nationale a Morilor din Olanda (Molendag).
2. Faceti cunostinta cu acest patrimoniu istoric si simbol al tarii.
3. Aflati cate tipuri de mori sunt si pentru ce sunt utilizate.

Vizitati o moara

Vizitati una dintre cele 950 de mori care isi deschid portile la Ziua Nationala a Morilor. Morarii depun mari eforturi pentru a-si decora morile cu steaguri si flori cat mai atractive. Morarul va va oferi un tur si va va spune in detaliu despre tipul de moara pe care o vizitati. S-ar putea sa se intample, de asemenea, ca morarul sa va ceara ajutorul la rotitul aripilor morii. Pentru copii adesea se organizeaza evenimentele de divertisment, permitandu-le sa se familiarizeze cu mestesugul morarului intr-un mod jucaua.

Organizati un tur al Morilor cu bicicletele
Nu exista sanse mai mari sa cunoasteti morile din Olanda decat in Ziua Naaionala a Morilor. Cea mai buna modalitate de a vizita aceste cladiri olandeze iconice in luna mai este cu bicicleta. La Biroul de Informare Turistica VVV, veti afla despre traseele de ciclism care se desfasoară alaturi de cele mai pitoresti mori de vant.

In ciuda faptului ca Ziua Nationala a Morilor din Olanda – acesta este un eveniment gratuit, va vor fi intodeauna foarte recunoscatori pentru o mica donatie, care va merge la cheltuielile de intretinere.

Ziua Naționala a Morilor din Olanda

Ziua Naționala a Morilor din Olanda