In articolul de ieri am scris despre caracteristicile vietii in Olanda, informatii generale, clima si ecologia, ploaia din Amsterdam, densitatea mare a populatiei, standardele de viata, venitul populatiei, chiar si unele preturi…
Astazi despre:

Medicina si ingrijirea medicala in Olanda
Toti cetatenii olandezi au asigurare medicala. Tratamentul primar este asigurat de un medic generalist (huisarts). Daca este necesar, ei ii indruma pe pacienti catre specialisti cu un profil îingust. Multi migranti se plang ca cel mai adesea medicul de familie prescrie paracetamol si recomanda mai multa plimbare. In ciuda acestei abordari a tratamentului, speranta medie de viata a olandezilor este de 81 de ani.

Observarea dezvoltarii sarcinii aici nu incepe mai devreme de 13 saptamani. Iar femeilor care asteapta un copil, se prescriu un minim de teste si ultrasunete. Daca se doreste, se pot face cercetari suplimentare in clinici platite. O femeie are dreptul de a alege unde va avea loc nasterea: acasa sau intr-un spital.

Concediul de maternitate platit nu depaseste 16 saptamani. Orice parinte poate lua un concediu suplimentar pe propria cheltuiala pentru o perioada de 6 luni. El poate fi folosit treptat in primii 8 ani de viata a copilului.

Caracteristicile mentalitatii olandeze
Una dintre principalele caracteristici ale caracterului national al olandezilor este o atitudine toleranta fata de tot ceea ce nu incalca legea. Ei gasesc cu usurinta limba comuna cu reprezentantii altor culturi si nu-si impun propria cultura. In opinia lor, toata lumea are dreptul sa traiasca aaa cum doreste, daca nu interfereaza cu ceilalti.

Olandezii sunt foarte sensibili cu familia lor. Majoritatea timpului liber il petrec cu copiii si rudele apropiate. In limba olandeza exista chiar un termen special, care inseamna bucuria faptului ca toti membrii familiei s-au adunat la aceeasi masa – Gezelligheid.

Locuitorii Olandei sunt renumiti pentru cumpatul lor. Ei cantaresc cu atentie fiecare achizitie si nu vor cheltui niciodata bani in plus, fara urgenta. Doar olandezii au o razuitoare speciala pentru a colecta crema de lapte, ramasa pe peretii borcanului. Aici nu se obisnuieste sa se organizeze sarbatori generoase. Cel mai frecvent prietenii invitati sunt serviti cu cateva tipuri de chipsuri sau pizza comandata.

Stilul de viata in Olanda
Principala achizitie in viata oricarui olandez este propria sa casa. In apartamente aici traiesc de obicei tineri care inca nu au castigat destui bani pentru a cumpara o locuinta separata. Cel mai tipic tip de dezvoltare pentru orasele mari din tara este sirul de cateva case cu doua etaje, cu pereti laterali obisnuiti, dar cu intrari separate. Fiecare astfel de casa are o mica gradina frontala si o curte confortabila.

Locuitorilor din Olanda le place sa decoreze casele lor cu flori.
Utilitatile in Olanda nu sunt ieftine, astfel incat locuitorii sai incearca sa economiseasca cu plata lor. Pe timpul iernii, locuintele lor sunt incalzite partial. De exemplu, in timpul zilei, bateriile sunt folosite in camera de zi si in bucatarie, iar noaptea sunt incalzite dormitoarele.

Olandezii nu petrec prea mult timp in bucatarie. Principala lor mancare sunt diferite sandwich-uri. Singura exceptie este pranzul, care practic la toate familiile tarii incepe exact la ora sase seara. In acest timp se servesc mancaruri calde.

Olandezii nu-si inchipuie viata fara cafea proaspat preparata. Pentru consumul sau, se aloca timp special. De obicei, exista doua pauze de cafea in timpul zilei: la unsprezece dimineata si la trei dupa-amiaza. Si nimic nu se serveste la cafea, cu exceptia zaharului, a laptelui concentrat si a biscuitilor uscati.

Un rol foarte important in viata Olandei il are sportul. In fiecare district al orasului exista un club care ii accepta pe toti venitii, indiferent de varsta si sex. Foarte populare sunt hockeiul si fotbalul. In plus, olandezii, in orice timp sunt pe biciclete, fac jogging, si in timpul verii scurte chiar inoata in mare.

In ciuda faptului ca in Olanda exista aproximativ 700 de cafenele, in tara exista foarte putini dependenti printre locuitorii sai. Potrivit statisticilor Centrului European de Monitorizare, numai 5,4% din olandezi au incercat sa fumeze “iarba”, care este sub media UE de 6,8%.

Coffeeshopurile din Amsterdam
Coffeeshopurile din Amsterdam sunt deschise intre orele 12.00 si 20.00.
Principalii vizitatori la coffeeshops sunt turistii care vin in Olanda in special pentru a se odihni bine. Autoritatile olandeze dezbat de mai multi ani introducerea unei interdictii privind vanzarea de droguri cetatenilor straini, dar sunt opriti de pierderile semnificative pe care industria turismului din tara le-ar putea suferi.

Populatia Olandei are o mare cerere de alcool. Potrivit studiilor statistice, fiecare olandez bea putin mai mult de 7 litri de alcool pur pe an. Foarte populara este berea, care insoteste aproape toate mesele. Olandezii respecta si vodca olandeza locala de ienupăr – Genever (Genever).

Viata in Olanda

Viata in Olanda