Este greu sa gasesti o persoana care nu stie nimic despre Olanda. Lalele, coffeeshops-urile cu vanzare libera a drogurilor usoare si faimoasele canale din Amsterdam – toate acestea de mult timp au devenit cartea de vizita a tarii. Dar mii de migranti din intreaga lume, inclusiv multi romani, nu vin aici pentru asta. Ei sunt atrasi de nivelul ridicat de trai, de securitatea sociala si de atitudinea toleranta a olandezilor fata minoritati. Desigur, nu toti imigrantii sunt multumiti de noua lor viata. Multi dintre ei se confrunta cu dificultati considerabile dupa mutarea in aceasta tara. Deci, la ce sa se asteapte imigrantii in Olanda?

Informatii generale despre Olanda
In primul rand, trebuie remarcat faptul ca numele corect al acestui stat este Tarile de Jos. Olanda de Nord si de Sud sunt cele doua din cele mai dezvoltate provincii si cele mai des vizitate de straini. Numele lor din acest motiv a intrat in uzul multor popoare ca numele intregii tari.

Clima si ecologia
Olandezii doresc sa glumeasca ca Dumnezeu a creat pamantul iar ei au atasat la el Tarile de Jos. Intr-o anumita masura, aceasta corespunde realitatii. O parte semnificativa a Olandei este situata pe tarmuri uscate, protejate de apa de un sistem de diguri. Deci, in locul Golfului Zuiderzee astupat in 1986 este acum provincia Flevoland, care este locuita de mai mult de 390 000 de persoane.

Ploaia din Amsterdam
In Olanda, ploua aproape in fiecare zi. Pentru Olanda este caracteristica o clima marina blanda, cu iarna calda si vara rece. Temperatura medie a lunii ianuarie este +2° C, in timp ce in iulie este de +17° C. Temperatura apei marii in timpul verii rareori se ridica peste 18° C. In Olanda ploua foarte des, iar numarul de zile insorite nu depaseste 60 de zile pe an.

Densitatea mare a populatiei nu se putea sa nu afecteze situatia ecologica din tara. Dupa nivelul poluarii mediului, Olanda s-a clasat pe primul loc printre tarile din Europa de Vest. Dar autoritatile olandeze se lupta cu succes cu aceasta problema, iar populatia ii ajuta in mod activ. Aici in mod continuu se monitorizeaza calitatea statiilor de epurare a apelor uzate si peste tot se colecteaza deseurile separat, in plus, esti incurajat puternic pentru inlocuirea transportului rutier personal cu bicicletele.

Standardul de viata
Olanda este o tara moderna foarte dezvoltata. Anume acesta este locul unde sunt amplasate principalele birouri astfel de giganti industriali ca Royal Philips Electronics (electronica), Unilever (aparate de alimentare si de uz casnic), Royal Dutch/Shell (produse petrochimice). Pe langa acestea, un numar mare de companii locale care lucreaza in Olanda isi exporta produsele in multe tari ale lumii. In mod surprinzator, rata somajului din Tarile de Jos este mult mai mica decat media Uniunii Europene si este numai de 7%.

In ceea ce priveste venitul populatiei, Tarile de Jos se situeaza pe locul patru printre tarile Europei. Salariul mediu al lucratorilor de peste 23 de ani este de 2.800 de euro, iar cel minim – 1.400 de euro. Oarecum mai putin primesc olandezii care au sub 23 de ani, in functie de varsta, salariul minim este de 450-1200 de euro pe luna.

Din cauza impozitarii progresive, in Tarile de Jos nu exisaă o stratificare speciala a societatii. Marea majoritate a locuitorilor sai apartin clasei de mijloc si isi pot permite propriile case si excursii anuale.

Tabel: Costul alimentelor de baza din Olanda
Denumire Pret in euro

Lapte (1 l) -0,85

Oua (10 bucati) -1.69

Cartofi (3 kg) -2, 69

File de pui(1 kg) -6,00

Carne de vita tocata (500 g) -5,59

Macaroane (500 g) -0.96

Orez (1 kg) -2,79

Mere (1 kg) -1,89

Ulei de floarea-soarelui (1 litru) -1,90

In articolul urmator revenim cu alte date.

Viata în Olanda

Caracteristicile vieții emigranților în Olanda