Lalele, cultivate initial in Imperiul Otoman (acum Turcia), au fost aduse in Olanda in secolul al XVI-lea. Cand Karl Clusius a scris prima sa lucrare serioasa despre lalele, si a fost asta in 1592, ele au devenit atat de populare incat gradina sa era mereu vizitata de hoti care furau florile. Pe maasura ce Olanda inflorea in epoca de aur, aceste flori luxuriante, pline de culoare, de asemenea, s-au dezvoltat. Au inceput sa le dedice picturi si sarbatori. La mijlocul secolului al XVII-lea, lalele erau atat de populare incat au fost folosite pentru a crea prima bula economica cunoscuta sub numele de “tulipmania”. Cererea de flori era ridicatasi au devenit atat de scumpe incat erau folosite in loc de bani pana la prabusirea pietei lalelelor.

Lalele la domiciliu si in strainatate
Astazi, Olanda este inca renumita pentru lalele si alte flori si, deseori, este numita afectiv “magazinul de flori din lume”. Lalelele sunt cultivate pe campuri mari, colorate, iar in primavara in intreaga tara exista numeroase festivaluri de flori. Olandezii au dus cu ei peste mari dragostea lor pentru lalele, cand au inceput sa se stabileasca in diferite tari. Pana astazi la New York (denumit initial Noul Amsterdam) si in Holland, Michigan se petrec festivaluri si sarbatori dedicate lalelelor care sunt dirijate de o puternica diaspora olandeza.

Plimbarea printre lalele
In Cop van Nord-Holland, veti vedea milioane de lalele, zambile si alte flori care transforma peisajul intr-o mare multicolora. In fiecare an in Noordoostpolder este organizat festivalu lalelelor. Festivalul de flori are loc in mijlocul campurilor de lalele de la sfarsitul lunii aprilie pana la inceputul lunii mai. Exista o multime de piete de flori si grsdini de flori peste tot, iar in Almere, langa Amsterdam, gazduieste cea mai mare licitatie de flori din lume, care merita o vizita. Daca doriti doar sa admirati gradinile de flori, asigurati-va ca vizitati Keukenhof – cea mai mare gradina de flori din lume. Este situata la sud de Haarlem, iar cel mai probabil o veti recunoaste imediat (daca ati vazut vreodata o fotografie a unui camp de lale, atunci este destul de probabil ca a fost facuta in Keukenhof). Participarea la festivalurile de flori este adesea inclusa in pachetele turistice si excursiile de grup. In plus, gradinile de flori sunt de obicei situate de-a lungul liniilor de transport public, astfel incat la acestea sa se poata usor ajunge.

Tara lalelelor

Istoria olandeza a lalelelor