Olanda este una din tarile unde merita sa emigrezi, indiferent de varsta, doar tinand cont de faptul ca salariul minim este deĀ 1444 euro brut, adica mai mult decat suficient ca sa traiesti decent cu un singur salariat in familie. Comunitatea de romani din Olanda este bine integrata, chiar daca la televizor vedem de multe ori interventii ale autoritatilor care nu prea ne sunt pe plac. Iata cateva spicuiri de pe forumul romanilor din Olanda:

Forumul romanilor din OlandaOk, emigrarea in Olanda. Acum este muuuult ,mult mai simplu, cu conditia sa ai pe cineva aici care sa te poata inregistra la primarie. Concluzia, sa ai o adresa. Apoi,de la inregistrarea la primarie,urmeaza pasul 2, facerea unei asigurari medicale (cea mai ieftina,care nu include si dentistul, costa 95 euro pe luna). Apoi pasul 3: suni la IND (politia de emigrari) si ceri hartiile ce trebuiesc completate pentru a cere rezidenta aici. Hartiile sunt in jur de 12 si vor fi trimise prin posta. Apoi, incropim un dosar cu acele hartii, hartia de la primarie cu adresa, asigurarea medicala, copie dupa certificatul de nastere si copie dupa pasaport plus 30 euro. Cu toate acestea, mergem la IND si pana prelucreaza ei dosarul, iti vor pune in pasaport un stiker cum ca locuiesti legal aici. Daca iti aproba (se intampla rar sa nu aprobe,pentru ca in timp, fac investigatii in Romania,in caz de ai cazier). Daca te aproba, primesti acasa o scrisoare in care esti invitat sa-ti ridici permisul de rezidenta. Acum permisele, se dar direct pe 5 ani. Asa,asta am rezolvat. Partea a doua:rezidenta pentru parteneriat. Asta cere acelasi lucru ca cele scrise mai sus,plus dovada ca nu esti casatorita in Romania,plus dovada ca partenerul nu este casatorit, plus contract de parteneriat,plus ca el trebuie sa depuna o garantie pentru tine,plus 830 euro, atat costa procedura. Obligatia la aceste acte de rezidentiat este ca 3 ani,vei fi obligat sa stai cu partenerul ce ti-a facut actele, daca inainte de 3 ani te desparti, guvernul te va invita sa parasesti Olanda. Daca insa esti cu partenerul 3 ani, dupa 3 ani ai dreptul sa ceri cetatenia olandeza (la prima varianta,abia dupa 5 ani ai dreptul de a cere cetatenie).

Romanii din Amsterdam

Pentru prima varianta este mai greu,pentru ca nu ai dreptul de munca. Dar se rezolva si asta simplu,prin 2 cai.1) gasesti un patron sa-ti faca un contract pe un an de zile(dar este foarte dificil, pentru ca aici se fac contractele si dupa 6 luni de cand ai inceput munca). A doua varianta,mergi la CWI ( fortele de munca ) si ceri un TWV ( permis de munca ) care costa 830 euro si cu acel permis ai dreptul apoi sa muncesti unde vrei. Alta posibilitate este sa mergi undeva sa muncesti voluntar,aici,de cele mai multe ori dupa 2 luni de proba, daca le-a placut de tine, iti vor propune ei sa urmezi un curs pe care il platesc ei(de retinut, aici cel mai ieftin curs costa 12.000 euro si asta este cursul de limba olandeza). Deci daca se face voluntariat,exista sansa sa ti se plateasca cursurl si apoi sa ramai sa lucrezi la ei. Iar limba nu este o problema,aici si un pustiulic de 6 ani vorbeste engleza (copiii incep scoala la 4 ani aici,pana la 4 ani merg la cresa,apoi direct scoala,de la 9 la 15 zilnic). Deci engleza este de ajuns, pe parcurs se va invata si limba, sunt diferite posibilitati de invatare si nu e greu, atata timp cat vrei sa te integrezi. Sper ca v-au fost de folos informatiile si orice intrebare mai aveti,o sa incerc sa raspund,acolo unde ma pricep. Si la cat de ametita sunt azi, sper ca m-am facut inteleasa.

Evident ca acum cateva chestii s-au schimbat, pentru ca romanii nu mai au nevoie de atatea aprobari pentru a munci legal in Olanda!